Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΠΑΛΙΟ ΚΟΥΤΣΚΑΡ, ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτησή μου αποτέλεσε ο βαθύς προβληματισμός μου, από τις χιλιάδες αναρτήσεις, δηλώσεις και εμφανίσεις, που κάναμε όλοι μας κατά την χθεσινή, ιδιαίτερα σημαντική επέτειο της πατρίδας μας και στις οποίες όλοι μας υπερθεματίσαμε σε πατριωτισμό, χωρίς όμως, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, οι πράξεις μας να συμβαδίζουν με τις δηλώσεις μας! Μια μόνο απόδειξη είναι και η πλήρης εγκατάλειψη, από την Ελληνική πολιτεία και τους πολίτες της, ενός ακόμη αρχαιολογικού χώρου, η θέα του οποίου προκαλεί βαθειά θλίψη, όταν τα οστά των προγόνων βρίσκονται πεταμένα έξω από ανοιχτούς τάφους κι αυτό δεν το έχουν κάνει εχθροί, αλλά, ως επί το πλείστον, οι ίδιοι  οι Έλληνες απόγονοί τους!

Ανάμεσα στην Πιερία Κοιλάδα, που χωρίζει το όρος Παγγαίο από το όρος Σύμβολο, του Δήμου Παγγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και στην θάλασσα, το Σύμβολο όρος έχει αρκετά μεγάλο πλάτος, κατά τρόπον ώστε να σχηματίζει δύο παράλληλες λοφοσειρές, τη μία μεσόγεια και την άλλη παραθαλάσσια, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μια «κρυμμένη» πανέμορφη κοιλάδα, που την διαρρέει ένας χείμαρρος, καλυμμένος από αιωνόβια πλατάνια. Η βλάστηση είναι πυκνή, αλλά η ανθρώπινη παρουσία στην κοιλάδα αυτή οφειλόταν ανέκαθεν στην ύπαρξη σιδηρούχων μεταλλευμάτων, γεγονός που αποδεικνύεται από το όνομα του πλησιέστερου σ’ αυτήν χωριού της γειτονικής, Πιερίας κοιλάδας, του Σιδηροχωρίου (πιο μπροστά, Ντεμίρ-κοϊ, που είχε την ίδια έννοια).

Το πρόσφατο τοπωνύμιο «παλιό Κουτσκάρ», σε αντιδιαστολή προς το «νέο Κουτσκάρ», που κατείχε, κατά την Οθωμανική περίοδο, την θέση του σημερινού Ελαιοχωρίου, οφείλεται στην ύπαρξη, στην αινιγματική κοιλάδα, στην οποία αναφέρομαι, του ομώνυμου χωριού, που κατοικούνταν, μέχρι το 1922, από Πομάκους, (επρόκειτο για το δυτικό ακρότατο σημείο εγκατάστασης Πομάκων), φωτογραφίες από το νεκροταφείο του οποίου έχω αναρτήσει σε παλαιότερη ανάρτησή μου.

Χιλιάδες χρόνια πιο μπροστά, όμως, η ίδια κοιλάδα ήταν πυκνοκατοικημένη, όπως αποδεικνύουν τα εκτεταμένα ερείπια κτιρίων, πάνω από τα οποία, στην κορυφή ενός λόφου, απόρθητου από τις υπόλοιπες πλευρές του, πλην της δυτικής, δέσποζε ένα τείχος, με ερείπια κτισμάτων στο εσωτερικό του κι ένα μεγάλο, αινιγματικό βράχο (μενίρ;) να καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο του.

Μέχρι το 1992, ο αρχαιολογικός χώρος ήταν άγνωστος και άθικτος από τους αρχαιοκαπήλους, η μεγάλη, όμως, πυρκαγιά του Συμβόλου όρους, που συνέβη κατά το έτος εκείνο, αποκάλυψε τις αρχαιότητες και η κοιλάδα έγινε κι εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα απόλυτο έρμαιο των αρχαιοκαπήλων, ιδιαίτερα εξ αιτίας της πολύ μεγάλης ερημιάς και της πολύ μεγάλης απόστασής του από κατοικημένες περιοχές!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΕΩΣ ΤΟ 2002):

ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΚΑΣΤΡΟ) ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

1η φωτογραφία: Ο μεγάλος βράχος ( που θυμίζει μενίρ), στο υψηλότερο σημείο του λόφου της ακρόπολης.

2η φωτογραφία: Το ανατολικό τμήμα του τείχους

3η φωτογραφία: Το νοτιοδυτικό τείχος.

4η φωτογραφία: Μαρμάρινη υδρορροή, στην ακρόπολη.

5η φωτογραφία: Τάφος, ανοιγμένος από αρχαιοκαπήλους, σε κορυφή, διπλανή προς την ακρόπολη.

6η φωτογραφία: Ερείπια κτιρίου, στην κορυφή της προηγούμενης φωτογραφίας, δίπλα στον ανοιγμένο τάφο.

7η φωτογραφία: Κεραμική του κτιρίου της προηγούμενης φωτογραφίας.

8η φωτογραφία: Εμπρόσθια όψη δύο νομισμάτων, που ο εγώ ίδιος βρήκα το 1995 στην αρχαία ακρόπολη και παρέδωσα στην ΙΗ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Καβάλας. Αριστερά, Μέγας Αλέξανδρος ή Ηρακλής,. Δεξιά Αντίγονος Γονατάς.

9η φωτογραφία: Οπίσθια όψη των ίδιων πιο πάνω νομισμάτων: Αριστερά, ο τρίποδας των νομισμάτων των Φιλίππων, δεξιά, έγερση τροπαίου των ηττημένων Γαλατών.

10η έως και 14η φωτογραφία: Η κοιλάδα, στην οποία αναφέρεται η ανάρτησή μου.

15η φωτογραφία: Το κάστρο με τον βράχο – μενίρ, όπως φαίνεται από τα ερείπια της οικιστικής εγκατάστασης.

16η έως και 23η φωτογραφία: Ερείπια του αρχαίου οικισμού (οικιστικής εγκατάστασης), στους πρόποδες της ακρόπολης, από την οποία τον χωρίζει ο βαθύς χείμαρρος.

Όλες οι υπόλοιπες φωτογραφίες: Η απόλυτη καταστροφή και λεηλασία του νεκροταφείου του αρχαίου οικισμού, από αρχαιοκαπήλους!! Καμία προστασία, κανείς σεβασμός στην ιστορία μας, στα οστά των προγόνων μας, στην ιστορική μας μνήμη! Οι εορτασμοί μας μάραναν!


































 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου